Mengenai Saya

Foto Saya
Taman Putra Perdana, Puchong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Berpengalaman lebih 15 tahun dalam mengecat,mengetuk dan membaiki mud guard kereta yang kemek,calar dan pelbagai lagi kemahiran mengecat seperti yang anda harapkan. HUBUNGI KAMI DI TALIAN: 018-2087376 / 014-6457602 (MAT KRISS)

Followers Krissauto.TQ arigato..syukran

Ahad, 9 Januari 2011

Cara hidupkan kereta bila bateri kong

Cara menghidupkan kereta apabila bateri lemah

Pemilik kereta akan berasa gelabah apabila keretanya tidak boleh dihidupkan kerana bateri lemah atau ada masalah lain pada enjin. Kegelisahan bertambah ketara apabila masalah itu berlaku ketika anda terburu-buru untuk ke pejabat, hospital atau memenuhi temu janji.


Ada sebab mengapa enjin jika tidak dapat dihidupkan walau pun kunci sudah diputar ke arah ‘start’. Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dengan mudah kerana bateri dan/atau motor starter dalam keadaan rosak, biasanya enjin dapat start dengan prosedur berikut:


1: Menghidupkan enjin dengan menolak kenderaan bagi kereta manual. Meskipun bateri dalam keadaan lemah, enjin akan dapat dihidupkan dengan cara menolak kenderaan apabila bateri sekurang-kurangnya masih dapat dapat menerangkan lampu besar.


Pertama, nyalakan suis kemudian mintalah bantuan dua atau tiga orang untuk menolak kenderaan anda ke depan. Apabila kenderaan sudah berjalan cukup cepat, maka lepaskan pedal. Apabila enjin sudah dapat berfungsi, pijaklah segera pedal sementara itu pijaklah pedal minyak untuk meninggikan putaran enjin. Menggunakan prosedur yang sama, kereta juga dapat dihidupkan dengan cara ditarik kenderaan lain. Apapun, prosedur kedua-dua teknik itu tidak dapat digunakan untuk kereta automatik.


2: Satu lagi cara ialah dengan menghidupkan enjin dengan pertolongan bateri dari kenderaan lain. Jika ada kenderaan lain dengan bateri yang baik dan tersedia kabel yang cukup panjang, maka enjin dapat dihidupkan dengan menghubungkan terminal positif dengan positif dan negatif dengan negatif dari kedua-dua kenderaan itu. Kaedah ini dapat dilakukan apabila kedua-dua bateri mempunyai kuasa yang sama.


Ketika suis kontak starter diputar, lazimnya motor starter berfungsi tetapi ada ketikanya gandar enjin tidak berputar. Dan dalam keadaan lain pula, ketika suis kontak starter diputar, enjin dapat berfungsi tetapi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba. Dalam keadaan itu, antara kerosakan yang mungkin berlaku adalah kerosakan pada motor starter, gigi motor starter atau roda daya rosak.

Kejadian itu bukan kali pertama terjadi. Dalam keadaan lain ketika suis kontak diputar, motor starter berfungsi dan gandar enjin berputar cepat tetapi enjin tidak dapat berfungsi atau ketika suis kontak starter diputar, enjin dapat berfungsi tidak berjalan dengan baik dan kemudian mati dengan tiba-tiba.


Dalam kedua-dua kes itu mereka mungkin berhadapan dengan kerosakan pada sistem penyaluran bahan bakar (sistem petrol) atau sistem penyalaan. Apabila motor starter berfungsi dan dapat memutar gandar enjin dengan baik, tetapi enjin tidak dapat berfungsi, maka hal itu menunjukkan kerosakan tidak berlaku pada bateri dan peralatan start. Biasanya, apabila proses mampatan dapat berjalan lancar, enjin tidak akan secara tiba-tiba rosak. Justeru, kerosakan harus dicari pada sistem penyaluran petrol dan sistem penyalaannya.


Bila keadaan itu terjadi, perkara yang harus diperiksa adalah: adakah minyak dalam tangki, adakah minyak dalam karburetor cukup? Jika cukup, ini bermakna kerosakan mungkin terletak pada sistem penyalaan.



Jika melimpah pula (karburator basah), enjin sukar dihidupkan kerana minyak yang masuk dalam ruang pembakaran terlalu banyak. Minyak melimpah biasanya terjadi kerana tutup jarum yang mengendalikan kemasukan minyak ke ruang pelampung (dalam karburator) tidak berfungsi, mungkin kerana tersekat habuk. Jika melimpah adalah sebab kegagalan enjin dihidupkan, keluarkan minyak daripada karburator, bersihkan kotoran di tutup jarum dan masuk semula minyak.

Enjin yang karburetor melimpah boleh dihidupkan dengan cara berikut. Pijak pedal petrol sepenuhnya, jalankan motor starter. Minyak yang masuk dari karburetor ke silinder melalui saluran isap dapat dihilangkan dan selepas itu enjin dapat berfungsi. Kawal injak minyak sedemikian sehingga putaran enjin terlalu tinggi. Meskipun demikian, ada kemungkinan enjin tidak dapat berfungsi, sedangkan karburetor tetap melimpah. Dalam hal ini, bawalah ke mekanik anda untuk dibaiki.

11 ulasan:

  1. info yang berguna dan amat sesuai digunakan waktu kecemasan-TQ

    BalasPadam
  2. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Assalamualaikum... Maaf lama kami tak ziarah blog kamu..

    taukey kat bengkel aku selalu ajerrr ade masalh bateri kereta ownerr yelahhhh bila tinggal lama sikit mulalah kereta tak lehhh hidup.... problemnyerrr bila ownerrr tak tinggalkan minyak petrol lebihhh adoiii kena selalu cabut bateri ajerr

    BalasPadam
  3. salam.. macam mana pulak untuk kereta auto??

    BalasPadam
  4. assalamualikum? nk tnye,,,macm mane dgn kerta auto betry jenis kering....... if kita dah gune dgn bntuan betry ket lain seperti alat diatas...... dah hidup pastu ejin panaskn selama 1jam,,,, pastu matikn and selepas 2jam nk idupkn pn xboleh? apa maslahnya ea? tolng la sya nk tau sgt......

    BalasPadam
  5. bateri kering teros jumper jer.. janji positive dan negative tuh tmpt yg betol..

    BalasPadam
  6. ..keta saya da masalah gini..selepas tgl lama dlm 8 -10 jam,start bleh idup..matikan start balik tak idup..biar lama nanti start bleh idup..tu masalah bateri ke?

    BalasPadam
  7. info yg bagus..boleh saya copy and paste ke blog saya.tq

    BalasPadam
  8. Bagi kereta auto ..cam mne pulk ek?

    BalasPadam
  9. masalah bateri better check betul2 sbb kkdg bateri bole je pakai lagi..mcm kt area kl n s.alam ada je servis percuma mcm bateriku sdn bhd..check n pemasangan percuma jer..servis pon pcma..no dorg 0122458027..skdr bkongsi ..TQ

    BalasPadam
  10. Warga Orang Wangsa Maju AU3, keramat Cheras, Kuala Lumpur dan Gombak. perkhidmatan kami lebih cepat kepada anda. cawangan kami di Jalan Jejaka, Taman Maluri telah pun dibuka.

    Kami di bateriku.com akan selesaikan masalah anda.

    PERCUMA - PENGHANTARAN | PEMASANGAN | PEMERIKSAAN

    Sebarang pertanyaan hubungi :
    1-800-22-2324 - toll free
    012 - 245 8027 - call,sms,whatsapp

    *harga termurah di pasaran - harga kilang
    *bermula dr RM120 (harga walk in) (Harga berbeza mengikut jenis kenderaan)
    *servis tip top
    *bateri kering dan basah
    *beroperasi dari 9 PAGI hingga 11 MALAM setiap hari (9 pagi - 6 ptg Ahad dan Cuti Umum)

    BalasPadam
  11. Kete saya saga SL x dpt di hidup kan. Beteri kong dh tukar baru tapi x hidup jugk. Yg pelik nye 1 kali je sarter bergerak bila suis diputar. Bila suis dputar kali ke 2 dna seterus nya starter pn senyap. Tp bila cbut beteri dh isi balik jd pekara yg same.ape masalah kete sy ni

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails